top of page
  • Menno

Is het erg als je kind bijziend is?


Wat is bijziendheid/myopie?

 

Bijziendheid heeft als kenmerk dat objecten in de verte wazig worden waargenomen. Voorwerpen die dichtbij staan, zijn wel scherp. Vandaar dat er wordt gesproken van ‘bijziendheid’. De medische term hiervoor is myopie. Bij bijziendheid is de oogbol te lang. Daardoor wordt het beeld vóór het netvlies (de achterkant van het oog) geprojecteerd in plaats van óp het netvlies. Het aantal nieuwe gevallen van bijziendheid zien we momenteel flink stijgen, doordat onze leefwijze is veranderd. Kinderen kijken vaker op korte afstand, voornamelijk op tablets en smartphones. Nu vraag je je misschien af; waarom is dit erg?


Zie je oogbol als een ballon. Als je een ballon te hard opblaast (te groot maakt) wordt deze harder en lichter van kleur. Dit komt doordat er te veel spanning komt te staan staat op het rubber. Deze wordt helemaal uitgerekt en dus ook dunner. Dit gebeurt ook met het oog wanneer de bijziendheid te hoog wordt. Een te groot oog maakt je op latere leeftijd gevoeliger voor vervelende oogaandoeningen. De meest voorkomende zijn netvliesloslatingen en maculopathie.


Hoe herken je bijziendheid?


Bijziendheid ontstaat vaak op kinderleeftijd en neemt toe door de groei. Het is daarom belangrijk om het op tijd te herkennen. Voor kinderen zelf is het niet evident om problemen op te merken of te signaleren, omdat ze geen referentiekader van goed zicht hebben. Problemen met het zicht worden vaak pas opgemerkt op school, omdat ze daar voor het eerst beginnen te lezen en schrijven en er veel concentratie wordt gevraagd. Leerkrachten zien de problemen vaak wel vanuit hun ervaring. Ze zien het kind naast leeftijdsgenootjes en merken de signalen dan ook sneller op.

Mogelijk heeft jouw kind moeite met het lezen van het bord of televisiekijken. Ook hoofdpijn, samengeknepen ogen en/of vermoeide ogen kunnen wijzen op bijziendheid. Heb je een vermoeden dat je kind bijziend is? Maak dan zeker een afspraak bij de oogarts in het ziekenhuis voor een oogonderzoek.

 

Wat kunnen we eraan doen?


Levensstijl

Het teveel dichtbij kijken op schermen zorgt bij kinderen voor een extra stimulans voor de groei van de ogen. Het begint dus bij aanpassen van de levensstijl. Om te helpen bij een goede levensstijl voor kinderen heeft het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid de 20-20-2 regel ontwikkeld. Deze regel werkt als volgt: na 20 minuten dichtbij kijken (bijvoorbeeld op telefoon of tablet); een pauze van 20 seconden om in de verte te kijken; en minstens 2 uur per dag buiten zijn/spelen, zodat je ogen voldoende daglicht krijgen. Door het licht in de buitenlucht neemt het vitamine D en dopamine gehalte in het lichaam toe. Dit remt de groei van het oog.

Atropine druppels

Dit zijn speciale door de oogarts voorgeschreven oogdruppels. Atropine zorgt ervoor dat de spiertjes van de ooglens ontspannen. Hierdoor wordt het beeld dat eerst vóór het netvlies viel meer naar achteren geschoven. Ook zorgen de druppels voor een verwijding van de pupil, waardoor er meer licht in het oog valt. Beide zorgen voor remming van de groei van de ogen.

Speciale brillen glazen

Een bril is hoe dan ook nodig indien er al bijziendheid aanwezig is. Nu hebben ze brillenglazen ontwikkeld speciaal voor het remmen van de bijziendheid door een techniek toe te passen in het glas. Starten met het dragen van een bril is natuurlijk wel even wennen, maar een kind kan zich daar relatief eenvoudig aan aanpassen. De keuze voor deze glazen heeft onze voorkeur bij kinderen omdat de glazen een positief effect hebben op de groei van het oog.

Speciale contactlenzen

Er bestaan 2 soorten contactlenzen voor kinderen die bijziend zijn met een remmende werking. Daglenzen en nachtlenzen. De daglenzen zijn opgebouwd uit ringen met verschillende sterkten. Deze zorgen er samen voor dat het beeld waar je naar kijkt op de juiste manier op het netvlies wordt geprojecteerd. Ook nachtlenzen hebben een remmende werking op de ontwikkeling van bijziendheid. Ze werken als een soort beugel voor je oog. De speciale vorm van de lens maakt het hoornvlies ’s nachts als je slaapt heel subtiel iets platter. Dit corrigeert je oogfout, waardoor je overdag zonder je lenzen in gewoon scherp ziet.


Het team van Loft staat jullie bij met advies op maat van je kind. We luisteren naar het advies van de oftalmoloog en kijken wat de beste oplossing is.


Heb je nog bijkomende vragen rond dit onderwerp, neem dan zeker contact op met één van onze specialisten.












92 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page