top of page
  • Tom

Wear & tear bij monturen: wat te doen?

Wij werken uitsluitend met brillen gemaakt van hoogwaardig acetaat, stainless steel of titanium. Deze materialen zijn kwalitatief, duurzaam, sterk of lichtgewicht. Weliswaar kunnen ze effect laten zien van het dagelijkse gebruik van een bril. Hoe kan je dit voorkomen of herkennen?



Wear & tear bij Acetaat Monturen.


Acetaat kan na verloop van tijd wat dof uitslaan of een wittige waas vertonen. Een oorzaak hiervoor vind je terug in het contact met de huid. De pH-waarde, maar ook transpiratie en talg hebben een invloed op de glans/ conditie van acetaat.


Door middel van een lijnzaadolie bad en polijsten kunnen we je bril er vaak weer als nieuw uit laten zien. We nemen hier graag de tijd voor dus het is mogelijk dat je je bril 1 à 2 dagen bij ons moet achterlaten. Contacteer ons gerust voor meer info betreft deze service, dan maken we samen een afspraak zodat je je bril niet te lang moet missen.



Stainless steel monturen.


De naam stainless steel doet vermoeden dat dit materiaal niet roest. Een realistischere beschrijving is eerder ‘roestvast staal’ want ook stainless steel kan roestvorming vertonen. Ook hier kan de pH-waarde van de huid (zuurtegraad), talg en vuil/stof wat zich hechten aan de bril, maar ook regen, zeelucht of andere factoren van buitenaf je bril aantasten. Kortom vuil, zout, zuur en water (chloriden) kunnen boosdoeners zijn voor je bril.


Nu denk je vast: maar mag ik dan niet met mijn bril in de regen fietsen? Of in de zomer op het strand dragen? Natuurlijk wel, maar net als zoveel andere gebruiksvoorwerpen heeft ook een bril zijn onderhoud nodig.


  • Heb je een vettere huid of transpireer je gemakkelijk in het gezicht (sporters): spoel dan dagelijks je bril af onder lauwwarm water en droog deze met een microvezeldoek.

  • Vertoef je veel aan de kust? Ook dan heeft je bril er baat bij dat je deze regelmatig afspoelt met lauw warm water om zo zout, zand en stof te verwijderen.

  • Met je bril in de regen geweest? Spoel waar mogelijk weer met lauwwarm water of droog deze z.s.m. zodat de zuren en chlorides in regenwater geen vat krijgen op je bril.

Ook hier mag je ons altijd over contacteren voor onderhoudstips of mogelijke oplossingen om je bril er weer als nieuw uit te laten zien.




Je glazen zijn opgebouwd uit verschillende lagen.


Deze lagen zie je niet met het blote oog maar hebben diverse functies: kras vaste laag, uv-filter, antistatische laag etc.


Verschillen van temperatuur of agressieve schoonmaakproducten kunnen ervoor zorgen dat je glazen niet meer helder lijken maar eerder een craquelé effect vertonen. Dit is letterlijk het zichtbare resultaat van de gebarsten lagen waaruit je glazen zijn opgebouwd.


  • In veel huis-tuin-keuken producten zitten zuren die veel te agressief zijn om je glazen mee schoon te maken. Daarom krijg je van ons bij elke aankoop van een bril met glazen een betrouwbaar reinigingsproduct. Dit flesje mag je ten alle tijden bij ons laten navullen.

  • Snelle temperatuurswisselingen kunnen ervoor zorgen dat de verschillende lagen van je glazen ‘schrikken’ waardoor de coating van je glazen los laat. Denk hierbij aan afspoelen onder heet of koud water. Maar ook je zonnebril per ongeluk op je dashboard van de auto laten liggen terwijl de zon er volop schijnt…


Zonnebrillen die losser staan?


Hoogwaardig kwaliteit acetaat is géén plastic. De oorsprong van acetaat vindt men terug in katoen en houtvezels die d.m.v. een chemisch proces met aceton tot acetaat worden gemaakt.


Een eigenschap van acetaat is dat het onderhevig is aan temperatuurverschillen. Zo kan je dus merken dat na een warme zomer je zonnebril van acetaat wat losser is gaan staan op je neus.


Kom gerust langs in een van onze winkels, om je bril te laten aanpassen.








399 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page